بوتاکس و فیلر
بوتاکس چیست؟
بوتاکس از سم باکتری به نام Clostridium botulinum به وجود می آید. مکانیزم عمل بوتاکس به نوعی است که مانع ارتباط میان عصب و عضله می گردد و به اصطلاح باعث فلج شدن عضله می شود.
در چین هایی که مربوط به حرکت ماهیچه ها ی صورت است، با فلج شدن این ماهیچه ها و بی حرکت شدن آن ها چین نخوردن پوست را می توان نتیجه گرفت. در واقع بعد از بوتاکس دیگر خبری از چین هایی که به دنبال وضعیت های احساسی مثل هیجان، خنده، گریه، اخم و … ایجاد می شوند نیست. بنابراین بوتاکس عمق چروک های عمیق را پر نمی کند اما چروک های سطحی یا تازه محو شده وانواع عمیق تر،کم عمق می شوند. برای حفظ اثر، شما نیاز به تزریق منظم و پیگیری دارید.
اگر این سم به صورت گسترده و سیستمیک وارد بدن گردد، می تواند عضلات گسترده تر مانند عضلات تنفسی و عضلات قلب را فلج کند. در برخی موارد این سم می تواند منجر به مرگ افراد گردد. زیرا میزان گسترده ای از این سم، همان سم بوتولیسمی است که در کنسرو های مواد غذایی وجود دارد.
اما امروزه این سم به صورت رقیق شده و موضعی برای فلج کردن عضلات مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه عملکرد بوتاکس روی پوست
تزریق بوتاکس با تضعیف یا فلج کردن عضلات خاص یا مسدود کردن اعصاب خاص انجام می شود. اثرات بوتاكس پس از تزريق، جذب عضله ی صورت شده و در پايانه های عصبی مستقر می شود. در اين محل بوتاكس این گونه عمل می کند که از آزاد شدن يك واسطه شيميايی به نام استيل كولين كه انقباض عضلات را به عهده دارد جلوگيری می كند، بنابراین با طی این روند دستور انقباض به عضله نمی رسد و در نتیجه فلج عضلانی موقت ايجاد می شود، این عدم انقباض عضلات زير پوستی باعث محو شدن و از بين رفتن موقت چين و چروك های پوست روی عضله می شود. ماندگاری بوتاکس در حدود سه تا دوازده ماه بسته به اینکه در چه قسمتی به کار می رود متفاوت است. اگر باردار یا شیردهی دارید، نباید از بوتاکس استفاده کنید.
موارد مصرف بوتاکس
درمان برخی از بیماری های عضلانی
بوتاکس می تواند منجر به درمان برخی بیماری های مانند اسپاسم های غیر قبل کنترل که پس از سکته های مغزی و آسیب های نخاعی در افراد ایجاد می شود، گردد.
خدمات زیبایی
بوتاکس امروزه به عنوان یکی از پرمصرف ترین خدمات زیبایی جهت از بین بردن چین و چروک مورد استفاده قرار می گیرد. دوره اثر این درمان زیر یک سال و موقت می باشدکه بسته به نوع بدن افراد و نوع بوتاکس مصرفی، تغییر می کند.
درمان لبخند لثه ای (گامی اسمایل)
افرادی که هنگام لبخند، لثه فک بالایی آن ها بیش از اندازه دیده می شود، می توانند با فلج کردن عضله بالابرنده لب بالا، این مشکل را به راحتی برطرف کنند.
درمان تعریق بیش از حد
تزریق بوتاکس در نواحی مانند زیر بغل یا کف دست می تواند مانع از تعریق بیش از حد در این نواحی گردد. در بدن همه ما نوعی ماده شیمیایی وجود دارد، که غدد عرق را تحریک می کند. بوتاکس از طریق مسدودکردن این ماده شیمیایی مانع فعال شدن غدد عرق می شود و بدین طریق تعریق را کاهش می دهد.
درمان میگرن
تزریق موضعی بوتاکس، می تواند باعث کاهش درد های میگرنی در افراد گردد. درمان میگرن با تحریک عصب واگ انجام می شود. بوتاکس در اطراف رشته های عصبی که باعث ایجاد درد و میگرن شدید میشوند، تزریق میشود. بوتاکس بعد از تزریق، انتهای رشته عصبی را تحت تأثیر خود قرار میدهد و از آزادسازی پیام های شیمیایی که حاوی انتقال احساس درد هستند، به راحتی میتواند جلوگیری کند. در واقع این کار بوتاکس، از فعال سازی شبکه های ارتباطی درد در مغز جلوگیری میکند.
عوارض بوتاکس
تزریق بوتاکس بایستی در یک عضله خاص و به صورت کاملا دقیق انجام شود. از این رو تزریق آن توسط افرادی که دارای تحصیلات آکادمیک نبوده و یا اطلاعات کافی درباره آناتومی ندارند، می تواند منجر به بروز مشکلاتی در افراد گردد.
اگر بوتاکس در عضله اشتباهی تزریق گردد منجر به :
• افتادگی عضله (افتادگی ابرو و یا پلک)
• فلج شدن موقت عصب فیشیال
• اختلال موقت در تکلم
• اختلال موقت در بلع
حال اگر بوتاکس به اشتباه در رگ خونی تزریق گردد همانند سم بوتولیسم عمل کرده و می تواند منجر به:
• فلج شدن عضلات تنفسی
• اختلال در عملکرد قلب
• تشنج
• مرگ
چنانچه بوتاکس به صورت کاملا صحیح در عضله مورد نظر تزریق گردد، می تواند در برخی افراد باعث بروز حساسیت (به صورت تورم و یا قرمزی) گردد.
توصیه دکتر نجفی به شما عزیزان این است که حتما بوتاکس را در مراکز درمانی و مطب های معتبر و توسط پزشک تزریق نمایید تا در صورت بروز هرگونه علائم حساسیت، به موقع و سریع اقدام به درمان آن کنید.
آیا تزریق مکرر بوتاکس مضر است؟
اگر یک عضله طی چندین مرحله و در سالیان متوالی تحت تزریق بوتاکس قرارگیرد، دچار آتروفی شده و تحلیل می گردد. در نتیجه بهتر است پس از چند دوره تزریق بوتاکس، یک دوره تزریق نداشته باشید و به عضله استراحت بدهید تا بتواند عملکرد اصلی خود را حفظ نماید.
فیلرها
فیلر در لغت به معنای پرکننده می باشد. فیلرها به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم می شوند:
فیلر های طبیعی مانند: چربی
فیلرهای مصنوعی مانند: ژل
چربی اولین چیزی بود که به عنوان مادهی پرکننده استفاده میشد. در اواخر قرن نوزدهم، چربی بخش دیگری از بدن را برای پر کردن حجم زیر پوست در بیماران تروما دیده استفاده میکردند. در واقع، انتقال چربی شایع ترین فیلر مورد استفاده در قرن بیستم بوده است. در دهه ١٩٧۰، کلاژن گرفته شده از گاو، به پرکننده اصلی تبدیل شد. با این حال کلاژن از آنجا که ماده ای خارجی بود، باعث واکنش های آلرژیک میشد و اثرات آن کوتاه مدت بود.
فیلرها را می توان در قسمت های مختلف صورت استفاده کرد. برای از بین بردن خطوط سطحیتر، مثل چروک های اطراف بینی، خطوط اطراف دهان و یا چین و چروک های عمیق مانند خط اخم از فیلرها میتوان استفاده کرد. برای بازسازی حجم از دست رفته ی (ناشی از پیری) گونه ها و زیر چشم ها هم استفاده میشود. از فیلرها برای افزایش حجم لب هم استفاده میشود.
از موارد نسبتاً جدیدتر استفادهی فیلرها، پر کردن نواحی دیگر صورت است: برای پر کردن چانه و یا گونهی برجستهتر؛ یا حتی بینی زیباتر.
فیلرها، ژل هایی هستند ساخته شده از مولکول های اصلاح شدهی اسید هیالورونیک، و درجه بندی متفاوتی در میزان انسجام، سختی و انعطاف پذیری دارند. هنگامی که فیلرها به داخل پوست تزریق میشوند حجم از دست رفته را بازمیگردانند، مثلاً گونه ها را پرمیکنند. این عملکرد باعث میشود پوست کشیده شود، و در نتیجه ظاهر جوانتری پیدا میکنید. از آنجا که استخوان و چربی از دست رفته هر دو با فیلرها جایگزین می شوند، معمولاً اثر سال ها پیری با یک تزریق از بین میرود و اگر تزریق به درستی انجام شود، نتیجهی تزریق ظاهری سالمتر و زیباتر به شما خواهد داد.
موارد استفاده فیلر ژل
امروزه ژل ها کاربرد های زیادی در درمان و خدمات زیبایی دارد. از جمله این کاربرد ها عبارتند از:
• درمان آتروفی عضلات
• ازبین بردن غیر قرینگی صورت
• پرکننده گودی زیر چشم
• حجم دهی به لب
• زاویه سازی صورت
مدت زمان تاثیر فیلرها
اثر فیلرها (ژل ها) موقت بوده و استفاده از فیلر های دائمی به دلیل عوارض جبران ناپذیر خود (تخریب بافت های نرم اطاف) توصیه نمی شود.
در حالت کلی عمر مفید فیلرها بسته به نوع فیلر از 3 ماه تا چند سال متفاوت است.
توصیه های مهم هنگام تزریق فیلر (ژل)
حتما دقت داشته باشید که تزریق فیلر باید توسط پزشک انجام بپذیرد.
برای مثال اگر تزریق فیلر به درستی انجام نپذیرد می تواند باعث نکروز و مرگ بافت ها گردد.
دقت داشته باشید ژلی که استفاده می کنید، حتما مجوز وزارت بهداشت و غذا و دارو را داشته باشد.
حتما به تاریخ انقضا ژل دقت کنید.
از برند معتبری برای تزریق استفاده کنید.
تزریق را در شرایط استریل انجام دهید.
عوارض تزریق فیلر
تزریق ژل به صورت موضعی می تواند در اکثر افراد عوارضی مانند: قرمزی، تورم و کبودی ایجاد کند. البته این عوارض پس از چند روز از بین می رود.
آیا استفاده طولانی مدت از فیلرها می تواند باعث تخریب بافت ها و آسیب به چهره شود؟
تزریق طولانی مدت با حجم بالا، می تواند باعث کشیدگی بیش از حد پوست گردد. در این صورت پوست دیگر توانایی بازگشت به حالت اولیه خود را ندارد و پس از جذب فیلر، دچار افتادگی و چین و چروک می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.